Atenţie, Pământul este în pericol!
Protecţia mediului a devenit un subiect foarte important în ţările dezvoltate ale lumii, dar nicăieri nici o masă vastă de oameni nu este la fel de sensibilă ca în Europa. Există zeci de partide verzi în parlamentele multor ţări, chiar şi în Parlamentul European. Interesul cetăţenilor europeni pentru protecţia mediului, de asemenea, pentru viitorul planetei se reflectă şi pe emisiunile comemorative.
Lupta Europei pentru mediul înconjurător
Oamenii de ştiinţă văd cauza pericolului nu atât în creşterea excesivă a umanităţii, cât în natura rea a omului. Deşi este adevărat că umanitatea s-a cvadruplat în ultimul secol, de la 2 miliarde la 7,8 miliarde, exemplul unor ţări dezvoltate – Japona sau ţările scandinave – arată că la un anumit nivel de prosperitate, creşterea populaţiei este în scădere sau stabilindu-se la un nivel durabil de prosperitate pentru toţi.
Problema este mai mult cu lăcomia infinită a umanităţii: atât în ţările dezvoltate, cât şi în ţările în curs de dezvoltare, multe sunt conduse de foamea nesfârşită de profit. Deşi cetăţenii, angajaţii, naţiunea, oraşul unor ţări au fost prospere de secole şi bogăţia lor este nemăsurabil de mare, ei vor să producă mai multe maşini, să prindă mai mulţi peşti din oceanele lumii, să extragă şi mai multe comori din adâncurile pământului, să taie mai multe păduri tropicale... Gradul de consum excesiv nerezonabil şi prosperitatea excesivă sunt bine ilustrate de obezitate, diabet, tulburări circulatorii şi chiar încărcături de gunoi, deşeuri peric
uloase expediate în Africa.
Monede comemorative dedicate protecţiei mediului
Abordarea subiectului, imaginile monedelor variază foarte mult, dar mesajul tuturor monedelor comemorative este în cele din urmă acelaşi: atenţia, Pământul şi, împreună cu el, omenirea, sunt în pericol! Amprenta ecologică atât a individului, cât şi a umanităţii a crescut enorm, într-o asemenea măsură încât natura nu mai este capabilă să elimine daunele provocate de om. Şi într-adevăr, măsura în care omul îşi distruge mediul natural pe planeta noastră, măsura în care pădurile tropicale defrişate nu cresc suficient de repede, peştii nu se reproduc în oceane, iar aerul nu poate fi curăţat fără cantitatea potrivită de păduri responsabil de sechestrarea gazelor cu efect de seră.
Încă din 1961, biologul englez Sir Julian Huxley a dat un semnal de alarmă: după o călătorie în Africa, a văzut viaţa sălbatică distrusă şi a fondat WWF, Fundaţia Mondială a Naturii, al cărui simbol este panda, animalul pe cale de dispariţie. Ca simbol WWF, panda este cunoscut în întreaga lume, este un motiv popular, decorativ al monedelor de investiţe de argint din China, care apare în fiecare an şi care este foarte căutat de colecţionari.
Omenirea, cu fabricile, maşinile, locomotivele şi avioanele sale, a emis în atmosferă din ce în ce mai multe gaze cu efect de seră, ca şi cum ar fi putut face toţi vulcanii din lume care sunt activi de sute de mii de ani. Ca urmare, temperatura medie a Pământului creşte. Moneda de 25 de euro din argint şi niobiu emisă de monetăria austriacă prezintă transportul ecologic, reprezentând atât progresul ştiinţific şi tehnic, cât şi efectele benefice ale acestora asupra întregii omeniri. Mii de ingineri caută soluţii pentru transportul de persoane, animale, bagaje şi bunuri, care să nu polueze aerul şi să prevină poluarea fonică. Aceste dezvoltări şi îmbunătăţiri sunt garanţia unei vieţi mai sănătoase şi a unui mediu mai viabil pentru oameni.