Cele mai vechi icoane cu Fecioara Maria
De-a lungul timpului s-au descoperit numeroase fresce înfăţişând pe Fecioara Maria, Maica Domnului. Dintre acestea cele mai vechi şi cele mai multe se află în catacombele Romei, care au fost folosite de creştini pentru a-și îngropa morţii.
O altă reprezentare se află în Muzeul Vaticanului. Aceasta apare pe o placă de piatră, din secolul al III-lea, care prezintă adorarea magilor. Pe acestă placă este prezentat Sfântul Iosif, Fecioara Maria cu pruncul Iisus în braţe, cei trei magi cu daruri, iar deasupra capului Sfintei Maria apare steua, care i-a călăuzit pe magi până la iesle.
Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma este cea mai mare dintre cele dedicate Sfintei Maria şi singura bazilică, care după mai multe restaurări arhitecturale decorative şi-a păstrat forma originală. Aici este păstrată o icoană cu Sfânta Maria, numită „Salus Populi Romani“ (protectoarea poporului roman) despre care legenda spune că ar fi una dintre icoanele pictate de Sfântul Luca şi se crede că această icoană a salvat Roma de ciump în secolul al VI-lea.
Mănăstirea Sf. Ecaterina din Muntele Sinai, construită pe locul unde se crede că profetul Moise a văzut rugul aprins, este cea mai veche mănăstire creştină locuită. Această mănăstire are o colecţie de peste 3300 de manuscrise, 8000 de cărţi vechi şi 2000 de icoane, printre care deţine o icoană a Naşterii, în centrul căreia apar Fecioara Maria, Iisus aşezat în iesle şi cei trei magi oferind daruri.
Singura imagine a Fecioarei Maria fără pruncul Iisus în braţe se află pe o reprezentare numită Agiosoritissa (Maica lui Dumnezeu). Acest tip de iconografie , originară din Constantinopol, este păstrată la mănăstirea Sfânta Maria a Rozariului din Monte Mario, care se află în apropierea capitalei Roma. Pe icoană, Fecioara Maria este înfăţişată uşor într-o parte, cu mâinile în rugăciune.
Cea mai veche icoană din România cu Maica Domnului
Timp de peste 600 de ani, la Mănăstirea Neamţ există o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, numită Îndrumătoarea de la Mănăstirea Neamţ. Acestă icoană a fost pictată în Ţara Sfântă, în anul 665, fiind o copie a Icoanei Maicii Domnului care se afla la Lida. Această icoană are două feţe, pe spatele ei este zugrăvit Sf. Mare Mucenic Gheorghe omorând balaurul.
În jurul anului 1400, ca semn de recunoştinţă faţă de voievodatul creştin, Manuel al II-lea Paleologul al Bizanţului a dăruit trei icoane Moldovei. Una pentru domnitorul Alexandru cel Bun, icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana, care se află la Mănăstirea Bistriţa. O altă icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pentru soţia sa Neacşa, care este aşezată la Mănăstirea Agapia din Neamţ.
A treia icoană făcătoare de minuni cu Maica Domnului a fost dăruită mitropolitului Iosif Muşat al Moldovei. Această icoană, pentru a fi protejată în cursul anilor, a fost ascunsă sau îngropată de mai multe ori, a suferit unele modificări, a fost restaurată şi ferecată în metale preţioase şi împodobită cu pietre valoroase.
Maica Domnului, pe o medalie din argint pur
În colecţia intitulată „Icoane şi Sfinţi”, realizată din argint pur de 999/1000, Maica Domnului - Fecioara Maria cu pruncul - apare pe o medalie splendidă, pictată. Această colecţie redă frumuseţea icoanelor în cele mai mici detalii şi poate fi comandată la un preţ foarte favorabil, cu trimiterea medaliilor în ritm lunar.
Fiecare medalie a colecţiei poate fi purtată ca o bijuterie elegantă, deoarece aceste medalii pot fi aşezate într-un suport pandantiv şi purtate pe un lănţişor zi de zi sau cu ocazia sărbătorilor religioase.