Leonardo da Vinci, inventator şi artist al Renaşterii
Un fapt istoric interesant este că, datorită frescei Cina cea de Taină şi picturii celebre Mona Lisa, polihistorul italian a fost considerat unul dintre cei mai semnificativi pictori ai Renaşterii timp de trei secole şi jumătate, cu toate că a făcut de asemenea mari descoperiri în domeniul anatomiei, ingineriei civile, opticii şi hidrodinamicii, pe care, deşi nu le-a publicat, au fost aplicate ulterior, influenţând în mod categoric progresul ştiinţific.
Da Vinci, inventatorul
Abia în ultimul secol şi jumătate, după ce au fost descoperite manuscrisele şi schiţele lui, Leonardo da Vinci a început să fie apreciat de istoria ştiinţei. Leonardo da Vinci a rămas în conştiinţa colectivă drept unul din cei mai mari pictori, deşi numărul lucrărilor rămase în urma sa este extrem de redus în raport cu alţi contemporani de-ai săi, dar împreună cu desenele şi caietele sale de note ştiinţifice, lucrări de inginerie, aeronautică, anatomie, astronomie, inginerie civilă, matematică, geometrie, hidrodinamică, mecanică sau optică, a adus o contribuţie de o inestimabilă valoare pentru cultura umană, pentru artă şi ştiinţă.
A depăşit cu secole timpul său
Leonardo Da Vinci s-a născut în satul Anchiano din apropierea orăşelului Vinci. Tatăl său a fost un bogat notar florentin, iar despre mama sa se zice, că ar fi fost fie o ţărancă, fie o sclavă creştină, arabă. Satul natal al lui Leonardo se afla sub jurisdicţia Republicii Toscana. Fiind un copil talentat, după ce şi-a terminat studiile primare în satul natal, tatăl său l-a trimis să studieze la celebra Şcoală de Artă Verocchio din Florenţa. Aici a deprins tehnica desenului, modelării artistice, tehnicile picturii în ulei şi tempera, căpătând cunoştinţele de bază necesare unui artist. Datorită talentului său nativ, a ajuns în scurt timp să colaboreze la realizarea picturilor maestrului său.
În 1842 Leonardo da Vinci a trimis o scrisoare, adresată ducelui Ludovico Sforza, prin care îl informa despre aptitudinile sale inginereşti şi artistice, în speranţa că va obţine un loc de muncă ca artist şi inginer la curte. Bineînţeles că în această scrisoare, Leonardo nu-şi subliniază talentul de pictor, ci se recomandă ca un bun consilier de război, inginer militar, expert în construcţia de maşini de asediu, tunuri şi tuneluri. Scrisoarea a avut succes, a primit postul şi a petrecut în Milano următorii 17 ani. Leonardo da Vinci s-a implicat în multe proiecte pentru ducele Sforza, la cererea căruia a pictat fresca Cina cea de Taină, finalizată în 1498, ca una dintre picturile murale pentru locul de înmormântare al familiei ducelui, biserica Santa Maria delle Grazie din Milano. A fost proclamat ca fiind unul dintre cei mai buni pictori ai timpului său, dar, atât din interes, cât şi din necesitate, a continuat să îşi dedice o mare parte din timp lucrărilor tehnice şi ştiinţifice.
Omul Vitruvian, elicopter, mitralieră, tanc
Odată ce Sforza a fost răsturnat de la putere, Leonardo da Vinci, a fost nevoit să fugă din Milano la Veneţia. La invitaţia Papei Leon al X-lea, s-a mutat la Roma, iar în ultimii doi ani ai vieţii sale a fost protejatul regelui Francisc I al Franţei, în oraşul Abroise din centrul Franţei. În aceste oraşe, a construit reţele de canalizare, sisteme de irigaţii şi structuri de drenaj. A efectuat disecţii, iar manuscrisele sale păstrează desene anatomice de o acurateţe fără egal. Cele mai impresionante însă, sunt invenţiile tehnice ale elicopterului, deltaplanului, mitralierei şi tancului. Acestea însă, au putut fi înfăptuite de ştiinţa ingineriei doar cu 350-450 mai târziu. Prima mitralieră a fost asamblată de americanul Richard Gatling în 1862. Un deltaplan surprinzător de asemănător cu cel al lui Leonardo a fost construit de germanul Otto Lilienthal în 1892. Tancurile au fost utilizate pentru prima dată în Primul Război Mondial, în timp ce elicopterele au fost produse în masă de către americani abia la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi după aceea.
Faimosul său desen din studiul despre corpul uman în cercuri şi pătrate, se bazează pe datele arhitectului Marcus Vitruvius Pollio din secolul I î.Hr. Opera de geniu a lui Da Vinci, Omul Vitruvian, este acum imortalizată pe o monedă exclusivă! Moneda de calitate profesională (PP), cântăreşte o uncie argint pur şi este prelucrată cu cea mai nouă tehnologie Smartminting. Pe avers, motivul poate fi văzut în 3D, iar pe revers este prezentată o radiografie a scheletului uman.
Ofertă irezistibilă, urmăriţi videoclipul monedei: click aici!